Příznaky zákeřné fibromyalgie, které naznačují, že je třeba bezodkladně konat

Fotografie: Depositphotos

Fibromyalgie je onemocnění pohybového aparátu, které způsobuje únavu, bolesti svalů a kloubů a problémy s pamětí a náladou.

Jsou dny, kdy nemůžete vstát z postele. Sníst lžíci polévky se stává výzvou. Je obtížné přečíst i krátký článek, protože bolest narušuje soustředění. Přestože se jedná o jedno z nejčastějších onemocnění pohybového aparátu hned po osteoartróze, vědecká komunita mu stále příliš nerozumí. Toto onemocnění se častěji vyskytuje u žen a v současné době na ně neexistuje žádný lék. Vzhledem k tomu, že fibromyalgie může způsobovat podobné příznaky jako osteoartróza, je důležité rozpoznat příznaky a rizika spojená s tímto onemocněním, říká lékařka Nancy Carteron.

Fakta o fibromyalgii

Fibromyalgie je onemocnění nervového systému, které mění vnímání bolesti a její prožívání. Bolí prakticky celé tělo. Tento stav je často zaměňován s depresí. Fibromyalgii lze přirovnat k poraněnému tělu. Každodenní utrpení snižuje jeho aktivitu. Toto utrpení se objevuje v příbězích téměř všech pacientů. Muž trpící touto nemocí je vzácný, nemoc totiž obvykle postihuje ženy. Je obtížné najít specialistu, protože mnoho lékařů fibromyalgii nerozumí. Nedokážou ji rozpoznat, ignorují ji.

Příznaky tohoto onemocnění

Fibromyalgie může mít celou řadu příznaků. Nejdůležitější z nich je chronická (trvající nejméně 3 měsíce) „bolest celého těla“. Zpočátku může být omezena na jednu oblast, poté se stane generalizovanou a postihuje klouby a svaly na obou stranách těla, nad i pod pasem. Typická je bolest páteře (hlavně křížové kosti nebo krku) a velkých kloubů (kyčle, ramena, kolena). Pacienti pociťují bodání, škubání nebo pálení ve svalech a často popisují ztuhlost těla a otoky kloubů.

Nepříjemné pocity jsou intenzivnější ráno a při monotónních činnostech, jako je sezení u počítače nebo monotónní fyzická práce. Charakteristická je svalová slabost, která odrazuje od jakékoli fyzické aktivity. Mezi další příznaky patří:

  • bolest břicha,
  • chronické bolesti hlavy,
  • sucho v ústech, nose a očích,
  • přecitlivělost na chlad a/nebo teplo,
  • neschopnost soustředění,
  • inkontinence,
  • syndrom dráždivého tračníku,
  • necitlivost nebo brnění prstů na rukou a nohou,
  • tuhost.

Co dělat, když se objeví příznaky fibromyalgie

Při výskytu příznaků fibromyalgie je důležité navštívit lékaře. Nejčastěji se tímto onemocněním zabývají revmatologové, i když pacienti mohou zpočátku navštívit i jiné specialisty, zejména pokud příznaky napodobují jiná onemocnění. Včasné rozpoznání fibromyalgie usnadňuje její účinnou léčbu dříve, než se potíže výrazně zhorší, a tím se zhorší i kvalita života.

Fibromyalgie často způsobuje příznaky naznačující onemocnění vnitřních orgánů (např. střevní poruchy, bušení srdce, dušnost), které jsou způsobeny poruchou nervové kontroly a při léčbě se zmírňují. Je však důležité tyto příznaky nepodceňovat a v případě, že přetrvávají, výrazně se zhoršují nebo se objeví jiné alarmující příznaky, jako je horečka, nepřiměřený úbytek hmotnosti, krev ve stolici nebo bolest na hrudi, urychleně vyhledat lékaře.

Fotografie: Pixabay

Jaké jsou možnosti léčby?

Fibromyalgie je velmi různorodé onemocnění a její léčba musí být přizpůsobena každému pacientovi. Nejlepších výsledků se dosahuje kombinací různých terapií. Cílem užívání léků je snížit bolest, zlepšit náladu a zlepšit kvalitu spánku. Různé formy nefarmakologické léčby pomáhají obnovit funkci a vyrovnat se s nepohodlím. Bohužel je často nutné vyzkoušet různé metody, než se najde ta, která přinese uspokojivé zlepšení. Proto je léčba fibromyalgie někdy frustrující pro pacienta i pro lékaře.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]