Cviky na záda – nepodceňujte je!

Zádové svaly jsou asi nejméně viditelné a bohužel tím pádem i často opomíjené. Spousta z nás si myslí, že stačí pouze posilovat svaly břišní, prsní a také svaly na rukou a nohou. Opak je pravdou, jelikož při nadměrném posilování břišních svalů může dojít i k velkým problémům se zády v případě, že nemáte dostatečně posílené svaly v těchto partiích. I proto je optimální k jakémukoli posilování přiřadit alespoň minimum cviků, jež se budou věnovat zádovému svalstvu.

Hlavní zásady cvičení zad

Chcete-li dosáhnout kýžených výsledků, je nezbytné, abyste se řídili následnými radami. V první řadě je nezbytné vybrat si cvičení, při kterém je možné vydržet alespoň nějakých 6 až 10 tahů. Cvičení by se také mělo opakovat minimálně čtyřikrát. Doba pauzy mezi jednotlivými cviky by měla činit půl minuty. Co se týká frekvence posilování, pak je nejvhodnější posilovat záda přibližně dvakrát za týden s třídenní pauzou mezi cvičeními. U cvičení určitě nezapomínejte na správné dýchání.

Cviky na záda v domácím prostředí

Výborným cvičením, které můžete provádět i doma, je zvedání trupu a rukou. Lehnete si na břicho a následně natáhnete ruce směrem vpřed. Pak budete zvedat tělo a ruce co nejvýše do polohy, ve které to ještě vydržíte. V ní setrváte po dobu několika vteřin a pak se vrátíte zpět do původní polohy. Podobně funguje i cvik zvaný Superman, kdy zvedáte kromě trupu a rukou také nohy. Volit můžete ale i dřepy u stěny. Cviky opakujte v několika sestavených sériích.

Kardio cvičení

Jako vhodné cvičení nejen na záda se jeví i kardio cvičení, které spočívá v měření tepové frekvence při pohybové aktivitě. Tuk se začíná spalovat zhruba po 20 minutách cvičení. Vhodná tepová frekvence je stanovena na nějakých 60% z vaší maximální tepové frekvence. U pánů se maximální tepová frekvence počítá dle vzorce 226 mínus věk. U žen je vzorec stejný, jen fixní číselná hodnota činí 220.

Fotografie publikována se svolením photostock Photography/FreeDigitalPhotos.net