Rakovina kůže je nebezpečný strašák, poznejte příznaky včas

Rakovina kůže se může projevovat z počátku velice nenápadnou formou, proto dokáže ohrozit na životě mnohem více než jiné typy onkologických nemocí. Bez zjevných příznaků totiž pacient lékaře nemusí navštívit včas. Na pokožce mohou tvořit během nemoci nepříjemné vřídky, či jiné defekty. Ohroženi rakovinou kůže jsou zejména lidé staršího věku a ti, co svou kůži nadměrně vystavují slunci.

Příčiny rakoviny kůže

Primární příčinu vzniku rakoviny kůře bývá nadměrné působení ultrafialového záření na pokožku. Mezi další příčiny pak můžeme zařadit například rodinnou zátěž (někdo z rodiny se léčil s rakovinou kůže), nebo svou roli hraje i oslabený imunitní systém. Zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže jsou vystaveni i lidé s větším počtem pigmentových skvrn.

Jaké druhy rakoviny kůže existují?

Rakovina kůže se obecně dělí na dva typy:

  • Bazocelulární karcinom: někdy také nazývaný jako bazaliom. Jedná se o zhoubný novotvar kůže, který vzniká především u starších lidí. Projevuje se tvorbou různě zbarvených uzlíků (rudé, červené), které jsou například viditelné i na obličeji. Tento typ rakoviny se rozvíjí velice pomalu a dlouho. Později může tvořit metastázy v jiných tkáních těla.
  • Spinocelulární karcinom: nazýván také jako spinaliom. Jeho výskyt je méně častý. Je to nádor, který roste v kožním epitelu.

Další druhy rakoviny kůže

Vzácně se může vyskytovat u některých lidí i skvamózní karcinom, který tvoří krvácející uzlíky a vřídky. Tento nádor je velice agresivní růstem i rozvojem. Metastazuje velice rychle do ostatních tkání těla. Nejvíce do lymfatických uzlin. Karcinom tohoto typu se obvykle objevuje kolem úst, v blízkosti očí, nebo na genitáliích.

Dalším typem rakoviny může je velmi známý melanom, jenž je také velmi agresivní a rychle tvoří metastázy. Může se objevit jak u starších, tak u mladších ročníků. Někdy se vyvíjí i z pigmentových lézí.

Příznaky rakoviny kůže

Mezi nejčastější příznak karcinomu kůže patří vytvoření lézí. Ty se mohou v čase velice rychle zvětšovat, měnit strukturu, okraje, barvu. Také se mohou vyskytnout bolesti, svědění, krvácení z léze a jejich asymetrie. Ve pokročilejších stádiích nemoci se tvoří i metastázy.

Léčba rakoviny kůže

Rakovina kůže se primárně léčí chirurgicky, kdy lékař odstraní celou zhoubou lézi. Chirurgickou resekcí tkáně však léčba nekončí. Vzorek léze se pošle na histologické vyšetření. V případě vytvoření metastáz se přistupuje k radioterapii, podávání interferonů.

Také je doporučeno laserové ošetření, fotodynamická terapie a chemoterapie. Rakovina kůže zjištěná v raném stádiu dává nemocnému vysokou šanci na uzdravení, a to až ve 100 procentech. Důležité je po vyléčení dbát preventivních opatření a vyhýbat se nadměrnému slunění pokožky a pobytu v soláriích. To vše může vyvolat opětovné rakovinné bujení.

Fotografie: Freepik

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]