Potraviny, které je dobré zařadit do jídelníčku, pokud chcete lépe spalovat tukové zásoby

Mnoho lidí má větší či menší potíže s nadváhou a tukové zásoby. Kromě pravidelné fyzické aktivity vám se snížením váhy samozřejmě pomůže i správný a vyvážený jídelníček. Dnes vám přinášíme jako inspiraci několik potravin, u kterých byly prokázány pozitivní účinky na úbytek tělesného tuku.

Vejce

Vajíčka, především jejich žloutek, jsou skvělým spalovačem tuků, důvodem je velké množství esenciálních mastných kyselin, které vejce obsahují. Pokud se obáváte konzumace vajíček z důvodu zvýšení hladiny cholesterolu, nemusíte se bát. Nejnovější studie prokázaly, že cholesterol obsažený v jídle má minimální vliv na množství cholesterolu v krvi. Zařaďte tedy vajíčka natvrdo, naměkko či míchaná bez starostí do vašeho jídelníčku.

Zelí

Další velmi prospěšnou potravinou je zelí. S jeho trávením je spojena jedna zajímavost, naše tělo potřebuje na jeho strávení mnohem více energie, než kolik mu jí jeho konzumací dodáme. Navíc je zelí bohaté na vlákninu a vitamín C. Kysané zelí navíc obsahuje velké množství antioxidantů a snižuje hladinu škodlivého cholesterolu

Mandle

Mandle jsou při spalování tuků skvělým pomocníkem. Obsahují nejen velké množství zdravých tuků a esenciálních mastných kyselin, ale také vlákninu. Kromě toho zdravému trávení napomáhají i vysokým obsahem hořčíku, který neutralizuje žaludeční kyseliny a pomáhá pohybu zbytků potravy v našich střevech. Z dalších látek, které mají na náš trávicí systém pozitivní vliv, mandle obsahují také vysoké procento vitamínu E a B2, mědi a fosforu. Zkuste jíst hrst mandlí každý den a brzy se dostaví výsledky.

Fazole

Fazole jsou bohaté na oba typy vlákniny, vlákninu rozpustnou i nerozpustnou, a kromě ní jsou i bohatým zdrojem draslíku a vápníku. Pokud nejíte maso, jsou skvělou alternativou, jak vašemu tělu dodat potřebné bílkoviny. Fazole jsou zcela jedinečné vysokým obsahem vlákniny v poměru ke svému nízkému glykemickému indexu. Díky tomu fazole poskytují ideální podmínky k tomu, aby metabolismus uvolnil mastné kyseliny. Existuje široká nabídka různých druhů fazolí, které lze konzumovat mnoha způsoby, jako součást salátu, polévek, guláše či jako přílohu k masu nebo rybím pokrmům. Pouze si dejte pozor na fazole nakládané v tomatové omáčce či jiných omáčkách. Tyto omáčky totiž obsahují vysoké množství cukru.

Jogurt

Fermentované mléčné produkty jsou bohaté na probiotické kultury, o kterých je všeobecně známo, že blahodárně působí na naše střevní prostředí. Mléčný tuk ze zakysaných výrobků vytváří v našem těle látky, které mají schopnost posilovat sliznici střeva, a tímto způsobem přispívat například i k prevenci rakoviny tlustého střeva. Pokud chcete zhubnout, konzumujte zásadně přírodní bílé jogurty bez přidaného cukru a s obsahem tuků do tří procent.

Fotografie: Pixabay

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]