Ucpané tepny vás mohou stát život. Tento zákeřný problém pomohou řešit vhodně zvolené potraviny

Fotografie: Depositphotos

Pravidelná konzumace těchto blahodárných potravin pomáhá snižovat riziko ucpávání tepen, a proto byste je měli zařadit do svého jídelníčku i vy.  

Protože tepny přivádí krev ze srdce do všech vnitřních orgánů a mozku, hrají velmi důležitou roli v našem oběhovém systému – jejich stav ovlivňuje jak krevní tlak, tak i celkové zdraví jedince, a proto se můžeme v případě jejich ucpání potýkat s velmi vážným nebezpečím. Tepny ucpané cholesterolem nebo vápenatými plaky, jež jsou častou příčinou mrtvic a infarktů, jsou však většinou důsledkem pravidelné konzumace nezdravé stravy, a proto se dnes můžete podívat, kterými potravinami lze riziko vzniku ucpání tepen eliminovat. Více prozradila lékařka Amy Richter.

Ucpané tepny mohou mít vážné důsledky

Některá onemocnění nebo častá konzumace nezdravých potravin vedou k nahromadění cholesterolu na stěnách cév, což posléze vede k tomu, že je blokován arteriální lumen a intenzita krevního průtoku klesá – taková skutečnost však může vést k mrtvici nebo zvýšení krevního tlaku. Abyste se vyhnuli problémům, níže se můžete podívat na seznam potravin, které vám pomohou eliminovat riziko jejich vzniku. Toto jsou nejlepší z nich:

Grapefruit plný vitamínu C

Grapefruit je citrusové ovoce, které sice někomu může přijít trošku kyselé, ale jíst ho pravidelně se určitě vyplácí. Obsahuje totiž cenné pektiny, hojné množství vitamínu C a vlákninu, což jsou složky potravy, které pomáhají našemu tělu vyplavovat škodlivé toxiny, snižují riziko srdečních onemocnění a celkově posilují obranyschopnost našeho imunitního systému.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje řadu přírodních flavonoidů, které chrání naše buňky před předčasným stárnutím, zvyšují pružnost naší pokožky a normalizují lidský metabolismus cholesterolu. Tento zdravý nápoj lze sehnat téměř v každém obchodě, a proto byste ho při dalším nakupování určitě neměli zapomenout. Nejlépe uděláte, když ho budete pít dvakrát denně, přičemž jednou můžete přidat plátek citronu a podruhé nastrouhaný kořen zázvoru.

Fotografie: Pixabay

Červená jablka

Červená jablka jsou nejen skvělou přísadou do babiččina štrůdlu, ale mají vysoký obsah proanthokyanidinů, přírodních antioxidantů, které přirozeně napomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Abyste tedy snížili své riziko ucpávání tepen, snažte se sníst denně alespoň jeden nebo dva kousky.

Luštěniny a semínka

Luštěniny a semínka jsou obecně skvělými potravinami, které prospívají našemu tělu snad v každém směru – nejenže skvěle chutnají, ale pomáhají také absorbovat škodlivé toxiny a látky, jež se usazují na stěnách našich tepen. Příště, až si budete připravovat oběd nebo večeři, zkuste obohatit svůj talíř troškou fazolí nebo čočky. Vaše tělo vám určitě poděkuje.

Nezapomeňte na špenát

K obědu nebo večeři byste si také neměli zapomenout připravit alespoň hrstku či dvě zeleniny. V tomto případě byste však měli sáhnout především po špenátu, který má schopnost nasycovat naše tělo užitečnými vitamíny a stopovými prvky, jež zabraňují oxidaci a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v naší krvi. Skvělá je poté také brokolice.

Fotografie: Freepik

Rajčata

Rajčata obsahují přírodní antioxidant zvaný lykopen, který našemu tělu pomáhá udržovat optimální hladinu kyselosti, normalizuje složení krve, obnovuje kapiláry a zajišťuje správný průtok krve.

Česnek

Česnek je superpotravina, která posiluje náš organismus snad ve všech směrech. Co se však týče zdraví našich tepen, zde se osvědčil především díky tomu, že pomáhá tkáním produkovat oxid dusnatý, snižuje nadměrný cévní tonus a jeho fytoncidy chrání tepny před hromaděním vápníku a snižují zánět.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]