Lišejník na kůži může postihnout pacienty všech věkových skupin. Naučte se, jak ho rychle neutralizovat

Fotografie: Pexels

Když jste si jako děti chtěly pohladit cizí kočku, rodiče vás možná strašili, že je prašivá. Lišejník je kožním onemocněním, které však můžete získat i jinou cestou, než kontaktem se špinavým zvířetem. Objevit se může i u jinak čistotných jedinců a dokáže pořádně zavařit. Naučte se, jak se ho rychle zbavit a správně ho identifikovat.

Lišejník růžový

Může postihnout pacienty všech věkových skupin. Obvykle se ale vyskytuje u lidí, kterým je od deseti do třiceti let. Jsou to oválné, šupinaté a výrazné skvrny na kůži. Na rozdíl od mnoha jiných kožních vyrážek se lišejník růžového zabarvení postupně zhoršuje.

Nejprve se objevuje na zádech, pak na břiše, hrudníku a vedle hlavní skvrny se pak objevují nové a menší. Takový útvar se pak může spojit v jeden a být velice bolestivý. Jen vzácně se objevuje na obličeji, nohách, dlaních nebo pokožce hlavy. Může způsobit svědění, příznaky podobné nachlazení, jako je horečka, únava a bolest hlavy.

Přesný důvod nákazy zatím není znám, i když se mu lékaři snaží přijít na kloub. Zřejmě není nakažlivá, ale vyplatí se to neriskovat.

Červené skvrny

Takové onemocnění se objeví na jedné části pokožky, a poté se postupně rozšiřuje. Na hlavu, k nehtům, na třísla, do vousů a na podobná místa.

Příznaky závisí na míře infekce, ale nejčastěji jsou následující:

  • Červené, šedivé nebo šupinaté skvrny
  • Skvrny, ze kterých se stávají puchýře
  • Skvrny, které připomínají kruh
  • Boláky

Pokud jsou vaše nehty napadeny tímto onemocněním, mohou změnit barvu, být tvrdší, nebo se naopak začít odlupovat. Když je zasažena pokožka hlavy, mohou se tvořit šedivé či červené skvrnky, nebo pacient začne dokonce plešatět. Holení hlavy není v tomto případě nutné, raději dbejte na doporučení lékaře.

Proč se objevují zarudlá místa?

Tento typ lišejníků je způsoben až několika typy hub. Většinou je podobné onemocnění nakažlivé. Můžete jej chytit od lidí, zvířat, ale bakterie vás mohou nakazit také ve chvíli, když budete v kontaktu s infikovaným předmětem.

Barevný lišejník

Nejčastěji postihuje dospívající jedince. Zejména na jaře a v létě, kdy se mu daří nejvíce. U starších je riziko nákazy větší v případě, že navštěvují subtropické podnebí. Barevné oblasti na kůži se objevují na pažích, hrudníku, krku nebo zádech. Skvrny mohou být následující:

  • Světlejší nebo tmavší odstín pleti
  • Růžové, červené, zlaté nebo hnědě zabarvení
  • Suché, svědivé a šupinaté strupy
  • Viditelnější problémy při opalování
  • Ve vlhkém počasí se zhoršují

Proč se objevuje?

Onemocnění způsobují kvasinky, které obvykle žijí v harmonii s naším tělem. Jakmile se ale počet hub vymkne kontrole, může přijít na řadu spousta problémů. Růst houby může ovlivnit řada faktorů.

  • Horké a vlhké počasí
  • Nadměrné pocení
  • Opalování
  • Oslabený imunitní systém
  • Hormonální změny

Obecně platí, že se nejedná o nakažlivé onemocnění. Lidé ze stejné rodiny ale mají společnou tendenci ke vzniku onemocnění. Pokud se tedy objeví u jednoho, je možné že další budou následovat, jelikož mohou mít podobný životní styl a stravu.

Pásový opar

Jedná se o nepříjemný a bolestivý stav. Opar se vyskytuje většinou na jedné straně těla a začíná lokální bolestí v oblasti, kde se po několika dnech objeví drobné pupínky. Ty se rychle promění v puchýře naplněné tekutinou.

Jde o virové onemocnění, které můžete chytit po kontaktu s nakaženou osobou. Dokáže ve vašem těle dřímat i dlouhá léta a probudit se později a zasáhnout mnohem bolestivěji.

Jakmile se u vás příznaky objeví, navštivte urychleně doktora, jelikož můžete nakazit spoustu lidí ve svém okolí, a to i skrze předměty, na které budete sahat.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]