Nevšední metody podpory léčby ekzémů a vyrážek

Ekzémy a jiné kožní problémy mohou trápit celou řadu lidí. Většina z nich zamíří do lékárny a koupí několik mastí. Ale je to vůbec nutné? Rozhodně ne. Je tu i jiná možnost, jak na kožní problémy vyzrát. Tou možností jsou babské rady. Které jsou ty nejúčinnější a zároveň nejjednodušší? Podívejte se s námi na to, co dobře funguje a zabírá.

Ekzémy  a vyrážky mohou mít mnoho příčin

Hned na úvod je dobré připomenout i to, že ekzémy a vyrážky mohou mít různé příčiny. A není to jenom špatná obuv a oblečení, nebo nedostatečný hygiena, či různé reakce na prostření, nebo na kosmetiku. Problémy s kůží mohou způsobit i některé choroby, jako třeba cukrovka, komplikace se štítnou žlázou, dále to může být třeba i zánět, nebo v některých případech genetika. S tím vším souvisí také to, s jakou intenzitou se problémy mohou objevovat.

Použijte vlaštovičník

Jako první možnost, jak léčit ekzémy, si představíme vlaštovičník. Jde o známou rostlinu používanou v lidovém léčitelství. Úplně nejjednodušší může být tuto rostlinu natrhat, omýt, potom nasekat a danou pastu pravidelně aplikovat na nemocná místa na vašem těle.

Stejně tak se dá ale dobře použít i získaná vymačkaná šťáva, která se lokálně aplikuje. Někteří však mohou zvolit i variantu různých odvarů, do kterých se namáčí gáza, která se přikládá na místa s ekzémem.

Zkuste propolis

I tato metoda dokáže velmi dobře zabírat. A to nejenom na ekzémy, ale třeba také na problémy s jiným poškozením kůže, nebo s tržnými ranami. Propolis se dá snadno koupit v lékárně. Stane se tak základem na různé domácí masti, na které stačí třeba trocha glycerinu, různých gelů, ale klidně to může být i úplně obyčejné sádlo. To smícháte s propolisem a máte mastný krém, který aplikujete.

Doporučíme i jehličí

Ano, i obyčejné jehličí se může stát pomocníkem, pokud vás trápí ekzémy. Jehličí si lze nasbírat v lese, kde doporučujeme hledat hlavně mladé a čerstvé smrkové výhonky. Když jich je dostatek, omyjte je a vložte do skleněné nádoby. Zalijte kvalitním rostlinným olejem, nechte pár dní louhovat, potom zahřejte, znovu nechte louhovat a přeceďte. V tu chvíli máte k dispozici jednoduchý kožní a přírodní lék.

Stačí také kmín

Nikoliv ten klasický, který zná každý, ale takzvaný černý kmín. Není jenom přísadou do jídel, jelikož umí dobře pomáhat také při řadě kožních problémů. Kmín doporučujeme nadrtit a smíchat s olejem. A to buď do pastovité konzistence, nebo také do podoby oleje, jako v předchozím případě. Použití je samozřejmě opět snadné, protože stačí pravidelná aplikace na poškozená místa.

Může to být i ocet

Ten ale doporučíme spíše jako možnou prevenci, jak proti ekzémům, tak i případným plísním. Použití je založena na smíchání vody a octu, díky čemuž vznikne lázeň, do které můžete namáčet své nohy, nebo lze tuto lázeň aplikovat na vaše tělo.

Fotografie: Freepik

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]