Heřmánek pro zdraví i krásu

Heřmánek pravý patří mezi léčivé bylinky. Jejich květ je hodně podobný sedmikrásce. Je rozšířen po celém světě a jeho obliba právem stoupá. Má velmi široké využití, a to jak ve zdravotnictví, kosmetice i kuchyni. Dnes si prozradíme zdraví prospěšné vlastnosti heřmánku. Asi nejznámější je heřmánkový čaj. Ten je plný antioxidantů, které oddalují stárnutí pokožky a zamezují degenerativním procesům. Výsledkem je pak mladistvější vzhled a pevnější zdraví.

Heřmánek na všechno

Je známo, že heřmánek především zklidňuje celý organismus. Využít se dá při nadýmání, trávicích potížích, menstruačních bolestech a nachlazení. Lehce nahořklou chuť, způsobuje léčivá látka azulen, která má mimo jiné protizánětlivé účinky.  Odvar z heřmánku je výtečný také v případě obtíží dýchacích cest – při nachlazení je vhodná i jeho inhalace. Čaj z heřmánku pomáhá se zánětem močového měchýře a bolesti ledvin. Možná jste netušili, že přispívá ke správné hydrataci organismu. Mimo vnitřního využití se heřmánek používá s oblibou na výrobu léčivých mastí. Přidává se do dermatologických a kosmetických prostředků, které jsou určené k léčení oparů a kožních problémů. Vůně heřmánku zklidňuje i mysl a navozuje příjemné pocity.

Nejčastější využití heřmánku

Podporuje celkové uvolnění a zmírňuje úzkost, nespavost. Pomáhá s hojením aft, léčí nemoci dásní. Zklidňuje kožní vyrážky a dokáže léčit lehčí spáleniny. Přináší úlevu u menstruačních křečí, léčí záněty tlustého střeva, poruchy trávení a zažívací potíže. Zklidňuje podrážděné oční spojivky. Tiší žaludeční nevolnosti. Právě proto mnoho lidí po alkoholové noci sahá ráno právě po heřmánku. Nálevem z heřmánku lze oplachovat vlasy, čímž se docílí jejich lesklosti, zesvětlení a pevnosti. Pleťové vody jsou výtečné k ošetření vrásčité, povadlé a suché pokožky.

Fotografie publikována se svolením Serge Bertasius Photography/FreeDigitalPhotos.net