Mleté maso na váhu nebo balené? Otázka, na kterou existuje jasná odpověď, jen ji skoro nikdo nezná

Fotografie: Depositphotos

Když jdete nakupovat do obchodu, možná se rozmýšlíte, zda zvolit mleté maso na váhu, nebo balené. Pokud si myslíte, že mezi nimi není žádný rozdíl, jste na velkém omylu.

Na našich stolech se často objevuje mleté maso. Bez něj se neobejdou žádné řízky, různé druhy nádivek ani omáčky na těstoviny. Na výběr je několik druhů: mleté na místě, předem připravené a prodávané ve vaničkách, nebo mleté od výrobce. Je dobré vědět, že mleté maso má mnoho zdravotních výhod. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínů skupiny B a prvků železa, zinku a selenu. Jaký je rozdíl mezi mletým masem v balíčku a mletým masem na váhu?

Mleté na váhu nebo balené?

Mleté maso je velmi rozšířený a oblíbený produkt. Supermarkety ho obvykle nabízejí balené v plastových krabičkách, ale existují i obchody, kde si můžete mleté maso koupit na váhu. V tomto případě se maso vkládá do stroje, který ho před zákazníkem namele. Ačkoli oba typy výrobků musí splňovat potravinářské normy, jeden z nich může být více kontaminovaný a rychleji se kazit.

Mleté maso se balí ve výrobním závodě. Tento proces musí splňovat příslušné normy a stroje, které se při něm používají, musí být udržovány v čistotě. Po namletí masa se stroj umyje a vydezinfikuje a podmínky zůstanou sterilní. Mletí masa v obchodě je jiné. Bohužel se stává, že mlýnky se myjí pouze jednou denně, a to před uzavřením prodejny, a během dne na nich mohou zachytit zbytky dříve namletého masa.

Maso prodávané v plastových obalech je baleno v ochranné atmosféře, tj. ve vzduchu s menším obsahem kyslíku, větším obsahem oxidu uhličitého a dusíku. Toto ošetření má chránit maso před množením bakterií a tuk před žluknutím. Důležité je také zmínit, že balené maso má delší trvanlivost. Mleté maso z obchodu by se naopak mělo sníst v den nákupu, případně den poté.

Fotografie: Depositphotos

Bohužel, všechno má i své stinné stránky. Někteří výrobci přidávají do masa baleného v plastových nádobách látky, jež by v mase být neměly. Většinou se jedná o vodu, sůl a látky zvýrazňující chuť, které jsou zcela zbytečné.

Zdroj: 5mindlazdrowia

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]