Zarostlé nehty nemusí skončit bolestivým zákrokem v nemocnici. Problém zvládnete vyřešit doma

Fotografie: Getty Images

Pokud vás tento problém trápí, zkuste si nejdříve pomoct sami, nebo navštivte pedikúru před tím, než zajdete do nemocnice.

Někdo to má v genech, jiní si zarůstající nehet přivodí sami například tím, že nosí malé boty, z nichž je tlačí noha. Občas se vám tento problém může utvořit také proto, že jste měli nehodu, úraz nebo si silně nakopli palec. Ať už je však důvod jakýkoliv, je zarůstající nehet dosti nepříjemným problémem, který lze řešit několika způsoby, více popisuje lékař William Morrison.

Fotografie: Unsplash

Nejdříve vyřešte zánět okolí

V oblasti zarůstajícího nehtu vám zarudne maso, které následně napuchne a začne se pod ním tvořit zánět. Ten se stále vrací ve větším množství a je téměř nemožné se ho zbavit. Dříve, než do prstu říznete, abyste hnis vymačkali, zkuste šetrnější variantu. Nohy nevystavujte na dlouhou dobu vlhkému prostředí, v němž by se zánět rozrůstal. Po tomto preventivním kroku můžete přistoupit k samotné léčbě.

V lékárně si kupte černou mast, která je známá pro své antiseptické účinky. Dříve se používala téměř na všechno, jelikož dokázala zlikvidovat zánět a zabránit mu v tom, aby se nadále tvořil. To vše dělá šetrně, stačí jí jen trošku vymáčknout na náplast, a tu pak přiložit na infikované místo. Nechte ji působit několik hodin, poté nezapomeňte prst důkladně umýt a druhý den tento proces opět opakovat.

Zkuste si vytvořit vlastní mast

Ještě efektivněji by mohl působit přípravek, který používali předchozí generace. Aby se lidé v minulosti zbavili zánětu, používali směs éterických olejů. Stačí vám jen do 60 ml kokosového oleje přimíchat 60 ml gelu z aloe vera, do toho přidáte 5 kapek éterických olejů levandule, čajovníku a eukalyptu, načež stačí už jen kápnout mátu. Všechny tyto přísady obsahují látky s antiseptickým účinkem.

Fotografie: Unsplash

Tuto směs stačí pořádně promíchat a každý den alespoň jednou důkladně vmasírovat do poraněného prstu. Nezapomeňte složku dostat do každé části, abyste se zbavili obtížného zánětu. Ten časem sám ustoupí, a vás už tak prst nebude bolet, stále je tu však problémový nehet. Jakmile tedy zánět vyřešíte, musíte se ujistit, že už se nebude vracet kvůli ostrému nehtu, který se vám zařezává do masa.

Všechno je to o správném zastřihování

Pokud byste navštívili pedikúru, uvidíte, jak vám při zákroku dotyčná osoba pomocí drobného pilníku podbrousí hranu nehtu. To si můžete udělat i sami doma tak, že poodstrčíte maso z prstu, strčíte pilníček pod nehet a uděláte opatrné krátké pohyby. Těmi zbrousíte ostré hrany, a nehet tak nebude dráždit a poškozovat pokožku. Pak už stačí jen dávat pozor na to, abyste stříhali nehet správně, a ten nezačal zarůstat znovu.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]