První data o variantě koronaviru známé jako Epsilon a její odolnosti vůči vakcínám

Fotografie: Unsplash

Varianta Epsilon, kterou jste dříve nejspíše znali jako „kalifornská“, se od té původní liší například odolností vůči vakcínám.

Není tomu dlouho, co se mutace koronaviru začaly označovat písmeny řecké abecedy, namísto označení místem předpokládaného původu. Z britské se tak stala Alfa, jihoafrická se nyní nazývá Beta, brazilskou označujeme Gama a přízvisko Delta si vysloužila indická varianta. Donedávna kalifornská mutace, se nyní jmenuje Epsilon a od ostatních se může v některých oblastech lišit více, v jiných méně.

Fotografie: Unsplash

Nepatří mezi více invazivní varianty

S mutací Alfa se pojilo především povědomí veřejnosti o tom, že může být až několikanásobně nakažlivější než původní vir. Jakmile se dostala z Britských ostrovů na pevninu, začala se šířit vysokou rychlostí. U varianty Epsilon se však takový vývoj nepředpokládá, naopak patří spíše mezi ty vzácnější mutace. Přes to, že se takto upravený vir objevil poprvé v březnu roku 2020, nepodařilo se mu pořádně proniknout do Evropy.

Fotografie: Unsplash

Z kontinentálních států se objevil pouze v Dánsku a ve Francii, kde se jím nakazilo méně než 10 lidí. Zůstává tak především na západním pobřeží Spojených států amerických a na malém území Mexika. Určitě se tak nemusíte příliš strachovat, že by se varianta Epsilon rozšířila stejně rychle jako nakažlivější mutace. Naopak to vypadá spíše tak, že je ještě méně invazivní než původní koronavirus.

Může být odolnější a silnější

Otázkou pak zůstává, proč se vůbec takováto varianta utvořila a čím tato mutace obohatila originální strukturu koronaviru. V přírodě se totiž organismy, mezi něž patří i bakterie a viry, vyvíjí tak, aby přežily co nejdéle. Podle posledních výzkumů by mohla mutace Epsilon lépe odolávat imunitnímu systému jedinců včetně těch očkovaných. Virus by tak mohl nakazit i osoby, které už mají obě dávky vakcíny.

Fotografie: Unsplash

Z výsledků studií jasně vyplývá, že varianta Epsilon dokáže obejít i protilátky, jež si tělo vytvořilo po podání mRNA vakcín. Mezi očkovacími látkami s touto variantou ochrany patří i ty nejpoužívanější od společností Pfizer a Moderna. Jejich účinnost by mohla být v případě této mutace pouhých 50 až 70 % po podání druhé dávky. Vše ale kompenzuje její pomalé šíření a skutečnost, že pacienti nemají vážnější průběh.

Epsilon je už na ústupu

I přes její efektivitu a schopnost odolávat účinným látkám si tato mutace nedokázala získat místo v evolučním řetězci koronavirů. V současné době prakticky ustupuje bez toho, že by se jí podařilo zachvátit větší území. Pokud byste s ní však přišli do styku, postupujte stejně, jako kdybyste se nakazili původní verzí viru SARS-CoV-2. Při podezření zůstaňte doma, zavolejte lékaři a postupujte podle jeho pokynů.

Zdroj: TopSante

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]