Jak své tělo připravit na odběr krevní plazmy

Zdroj obrázku: Shutterstock

Samotný odběr krevní plazmy vůbec není bolestivý a není se čeho obávat. Je však potřeba, abyste na odběr organismus celkově připravili. Pokud se zaměříte na pár základních věcí, odběr pro vás nebude tak náročný a vše bude probíhat lépe. Stačí dodržet několik doporučení.

Kritéria vhodného dárce

Jestliže jste se rozhodli, že chcete darovat krevní plazmu, musíte pro to splňovat několik podmínek. Tou první je minimální věk 18 let, horní hranice je pak na 65 letech, pro prvodárce se jedná o věk 60 let. Vaše minimální váha musí být alespoň 50 kilogramů, maximálně však 130 kg. Na odběr byste se měli dobře připravit, proto je důležité soustředit se na odpočinek a klid před odběrem. Pro celou návštěvu byste si měli vyhradit zhruba 2 hodiny. Pokud chcete darovat plazmu pravidelně, mezi jednotlivými odběry musí být mezera dva týdny. Nezapomeňte si na odběrové místo s sebou vzít občanský průkaz a kartičku pojišťovny.

Jak se připravit na odběr

Pokud jste ještě nebyli darovat plazmu, nemusíte se ničeho bát. Ať už se rozhodnete pro darování plazmy v Praze, Brně, Ostravě či úplně jiném městě, všude se o vás dobře postarají. Nejedná se o nebezpečný proces. Nejprve pouze poskytnete pracovníkům důležité informace a údaje o vás. Poté následuje vyšetření krve a vašeho zdravotního stavu. 

A nakonec už přichází samotný odběr, který trvá zhruba hodinu, někdy však i více. Během celého procesu však můžete relaxovat – číst si, poslouchat hudbu, nebo jednoduše odpočívat. Pro větší pohodlí si oblečte tričko s krátkým rukávem.

Nežádoucí vlastnosti

Existuje několik kritérií, která by vás mohla vyřadit ze seznamu vhodných dárců. Jedná se například o situaci, kdy jste si v posledních šesti měsících nechali udělat tetování, či piercing. Dárcem se také nemůžete stát, pokud jste v nedávné době byli očkováni. Komplikací jsou také špatně dostupné žíly. Na odběr byste rozhodně neměli chodit, pokud se cítíte nemocní nebo se léčíte z akutní nemoci či úrazu. Pozor si však dejte na to, že abyste mohli plazmu darovat, je třeba také dodržovat určitý jídelníček.

Zdroj obrázku: Shutterstock

Pitný režim

Naprostou nezbytností je den před odběrem zvýšit váš příjem tekutin, a to alespoň na tři litry za den. Nejvhodnější je voda či minerálka, případně různé čaje a džusy. V samotný den odběru je pak příjem tekutin také důležitý. Před odběrem byste měli vypít alespoň dva litry.

Vhodné potraviny

Před odběrem byste si měli dávat větší pozor, z čeho se skládá váš jídelníček. Je důležité vyhnout se tučným jídlům. Co tedy můžete během dne jíst? Rozhodně je vhodné ovoce a zelenina. Z masa si dejte raději kuřecí či krůtí, případně také libové hovězí. To můžete doplnit bramborami, těstovinami, či suchou rýží. 

Pečivo není pro darování plazmy překážkou, snažte se však vyhnout konzumaci sladkého. Pokud máte na něco chuť, zkuste to nahradit medem. A nezapomínejte na pitný režim. Po odběru plazmy je pak důležité doplnit tělu dostatek bílkovin a energie. V tomto období si tedy opravdu dávejte pozor na složení svého jídelníčku. S nákupem kvalitních potravin vám mohou pomoci slevové kódy.

Jakému jídlu se vyhnout

Vyhnout byste se měli hlavně tučným a smaženým věcem. To znamená, že před odběrem si raději odpusťte tučné maso a uzeniny, vhodné nejsou ani tučné ryby jako je tuňák či losos. Jíst byste neměli také mléčné výrobky a vajíčka, dále pochutiny jako jsou sladkosti a majonézové saláty. Dobrý není ani kofein a alkohol.

Odběr a darování krevní plazmy je pro zdravotnictví velmi důležité, tato krevní složka totiž může zachraňovat životy. Pokud ještě váháte, zda darovat, rozhodně není nad čím přemýšlet. Není se čeho bát, někomu pomůžete, a navíc budete mít den volna.