Kamut: Zapomenuté obilí s velkým množstvím vitamínů, které udržují hladinu cukru a cholesterolu v krvi pod kontrolou

Fotografie: Depositphotos

Mezi základní živiny patří bílkoviny, které se podílejí na zajištění správné funkce svalů. Je proto pro člověka důležité jíst je v optimálním množství. 

Zdrojem bílkovin jsou kromě živočišných produktů také potraviny rostlinného původu. Patří sem oblíbené těstoviny, jejichž hlavní složkou bývá pšenice. Ta kromě bílkovin obsahuje ale také sacharidy, které u těstovin z bílé mouky mohou mít vyšší glykemický index. Odborníci na výživu doporučují dát přednost těstovinám z tvrdé pšenice. Existuje však i její starověký předchůdce, tzv. kamut, říká lékař Jonathan Valdez.

Co je to kamut

V řeči starých Egypťanů znamenalo slovo kamut „duši Země“. Kamut, tedy tvrdá pšenice, nachází čím dál více uplatnění i ve stravování moderního člověka. Jedná se o registrovanou značku, která chrání tuto obilovinu před genetickými úpravami, čímž si uchovává své původní pozitivní vlastnosti. Je to zejména vysoký obsah bílkovin, pro který je tato pšenice ceněná především mezi vegetariány a vegany. Zdravotní přínos má ale i pro běžné strávníky, jimž nečiní potíže jíst maso.

Proč zařadit kamut do svého jídelníčku

Pšenice kamut má o 20 až 40 % více bílkovin než klasická pšenice. Kromě toho obsahuje selen, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Kromě toho je bohatá na hořčík, zinek, vitamíny A a E a nenasycené tuky. Na 100 g kamutu připadá až 15 g bílkovin. Tímto se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Díky tomu přispívá k lepšímu udržení optimální hladiny krevního cukru, což může omezit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Jaké jsou výhody kamutu

Potraviny s obsahem kamutu, ať už jsou to těstoviny, nebo pečivo, je vhodné zařadit na svůj pravidelný jídelníček. Jsou ideální nejen pro sportovce nebo ty, kteří drží dietu, ale prakticky pro každého, kdo chce jíst zdravěji. Kamut je zdroje energie i vlákniny, předchází tvorbě zácpy, čímž chrání střeva před vznikem rakoviny. Vitamín A obsažený v kamutu chrání játra a zrak. Vedle optimální hladiny cukru v krvi umí kamut snížit hladinu cholesterolu v krvi. Působí proti ukládání tuku v cévách, a tím zabraňuje vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních nemocí.

Fotografie: Freepik

Jak kamut konzumovat

Kuchyňská úprava kamutu není složitá. Obvykle je nutné ho propláchnutím zbavit nečistot a pak uvařit ve vodě v poměru 1 díl kamutu ku 2 dílům vody. Na to potřebujete asi půl hodiny času, než je kamut měkký. Dále ho lze připravovat naslano se zeleninou i masem nebo jako sladkou kaši k snídani ochucenou ovocem.

Zdroj: Healthline, VeryWellFit

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]