Zelená káva a zázvor – opravdu pomáhají při hubnutí?

Zelená káva a zázvor představují dvojici, která je často hlavním tématem debat o hubnutí. Naprostou spokojenost se svou postavou pociťuje jen hrstička lidí, většina z nás by na svém těle našla alespoň jednu problematickou partii – ať už by šlo o bříško, stehna nebo zadeček. Zelená káva sama o sobě je velmi zdravá a má na lidské tělo řadu pozitivních účinků. Ani zázvor nezůstává o moc pozadu, neboť i on je proslulý pro své výborné vlastnosti prosperující našemu zdraví. Zelenou kávu si můžete připravit dvěma způsoby: zatímco mletá zelená káva se rovnou zalije horkou vodou, zrníčka zelené kávy se nejdříve nechají odstát v teplé vodě asi 30 minut, aby zrníčka změkla a lépe se mlela. 

Zelená káva, aneb dobrá volba pro vaše zdraví

Zelená káva je ve své podstatě káva, která ale na rozdíl od té klasické neprošla pražením, díky čemuž se v ní zachoval vyšší podíl kyseliny chlorogenové. Tato kyselina má za následek pokles hladiny cukru v krvi, což znamená, že napomáhá odbourávání tuků – jinými slovy nastartuje organismus k rychlejšímu spalování. Nejenže je zdravá a po chuťové stránce lahodná, ale navíc prospívá vašemu zdraví a je dokázáno, že má vliv i na psychickou stránku, která je rovněž důležitá pro proces hubnutí.

Všeho s mírou

Možná si teď říkáte, že pitím zelené kávy okamžitě shodíte přebytečná kila a konečně se tak přiblížíte vysněné představě o dokonalé postavě. Bohužel to takhle nefunguje. Zelená káva v kombinaci se zázvorem sice opravdu zrychlí metabolismus a urychlí tak spalování tuků, ovšem má i své negativní stránky – asi jako všechno v dnešní době. K hubnutí nedojde pouze pitím zelené kávy, je nutné zapojit do tohoto procesu i pohyb a správnou skladbu jídelníčku. Odbouraný podkožní tuk se ukládá do jatek v podobě útrobního tuku, který je ve skutečnosti ještě nebezpečnější, než tuk povrchový. I když je tedy zelená káva zdraví prospěšná, nic se nemá přehánět – je dokázáno, že zvyšuje odolnost vůči inzulínu a přispívá ke ztučnění jatek a zvýšení krevního tlaku. 

Jak zázvor ke slávě přišel

V úvodu dnešního článku jsme zmínili i zázvor, který je v otázce zrychlení metabolismu férovým partnerem zelené kávy. Je pravda, že i zázvor je hojně využívaný v léčitelství pro své pozitivní účinky – a to v jakékoli podobě. Zázvor vám může ulevit od bolestí hlavy, pomáhá při chřipkách a nachlazená, funguje jako prevence proti stresu a zmírňuje žaludeční nevolnosti.

Obrázek: pixabay.com

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]