Nenechte svůj mozek dobrovolně degenerovat. Jednoduchá cvičení vám ho pomohou udržet ve formě

Fotografie: Freepik

Jdete na autobus do práce a marně přemýšlíte nad tím, zda jste zamkli vchodové dveře do domu. To je klasický případ automatického jednání, které mozek pořádně nezaznamená.

Stává se to občas úplně všem. Jedete autem do práce a najednou koukáte, že už odbočujete na parkoviště před firmou. Přitom si absolutně nevybavujete průběh cesty ani stav na jednotlivých křižovatkách. Mozek prostě přepnul na „automatického pilota“ a sám se zaobíral úplně jinými problémy, nebo dokonce relaxací. Tak tohle je už docela nebezpečná situace a bylo by dobré těmto stavům zabránit. Pomoci by mělo těchto pár triků.

Vyčistěte si zuby rukou, kterou to normálně neděláte

Pravák, nebo levák. Ono je to celkem jedno. Důležité je nabourat zažitý stereotyp, který má váš mozek uložený. Při běžném čištění zubů nemusíte přemýšlet o tom, jak zajistit, aby vám pasta z kartáčku neskončila na špičce nosu. Uvidíte, kolik úsilí vás to bude stát při použití ruky opačné. V každém případě si na čištění zubů vyhraďte alespoň deset minut, ať pak nejste ve skluzu.

Fotografie: Freepik

Pokuste se o provedení některé běžné činnosti poslepu

To je také velmi efektivní cvičení. Ale opět bude stát trochu víc času. Vyhněte se raději činnostem s nožem nebo horkým jídlem. Můžeme doporučit třeba víkendové oblékání. Nevěřili byste, kolik dá mozku práce si uvědomit bez pomoci očí, v kterém šuplíku jsou ponožky a ve které přihrádce najdete kalhoty. Po chvíli obvykle nenajdete ani dveře. Cvičením se ale budete zdokonalovat a následný výbuch smíchu při pohledu do zrcadla vám ještě prodlouží život.

Při každodenní cestě do práce měňte trasu

Týká se to nejen lidí, kteří běžně zažívají situaci popsanou v úvodním odstavci. Toto cvičení pomůže všem, dokonce i chodcům. Nejezděte stále stejnou trasou. Pomůže jakákoli změna. Nepouštějte si při jízdě rádio, aby neodvádělo myšlenky jinam. Jednotlivé důležité úseky jízdy si vědomě uvědomte a vůbec nebude na škodu, když si před křižovatkou nahlas řeknete, co máte podle pravidel udělat. Tím donutíte mozek k soustředění a nepřipustíte nebezpečné automatické jednání.

Fotografie: Freepik

Měňte obvyklou rutinu

Každý den je to jak přes kopírák. Budíček, toaleta a očista, česání, oblékání, snídaně a honem do práce? Pak není divu, že si nemůžete některé kroky vybavit. Pokud se jedná o to, zda jste nezapomněli zašroubovat zubní pastu, tak se toho tolik neděje. Problém je, když si nemůžete vzpomenout, jestli jste vypnuli žehličku nebo zamkli dveře. Předcházet takovým situacím můžete tak, že zpřeházíte pořadí jednotlivých činností, a tím donutíte mozek k soustředění.

Pomohou i drobné změny

I maličkosti a drobné změny rozbijí stereotyp, který máte nasnímaný v paměti a váš mozek ho efektivně používá. Předměty, které vidíte každý den, otočte opačným směrem, změňte zasedací pořádek u stolu, jeďte nakupovat do jiného obchodu a zkuste vybrat i některý jiný produkt. Když budete něco číst, pokuste se to přečíst nahlas. Sami se budete divit, kolik to vyžaduje soustředění. Při hlasitém čtení totiž používáte jinou část mozku, než při čtení v tichosti.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]