Jak se postarat o plody moře?

Mořské plody si rádi dopřáváme především na dovolených u moře, ale není důvod se jich bát ani doma. Stačí se o ně správně postarat a nechat se inspirovat u profíků, jak je připravit a skvělá přímořská hostina může začít!

I když můžete mít pocit, že mořské plody jsou něco odporného, měli byste je vzít na milost. Jsou totiž jednou z nejzdravějších surovin na světě. Neobsahují totiž skoro žádný tuk, ale za to jsou zdrojem vitamínů a jódu a omega mastných kyselin.

Bohužel nepatří mezi nejodolnější potraviny, a tak je potřeba je nejen správně uvařit, ale také vybrat, a skladovat je.

Výběr mořských plodů

Ideální by bylo zajít si na rybí trh a vybrat si na vaření čerstvé suroviny. To my ve střední Evropě bohužel udělat nemůžeme, a tak jsme okázaní na dovoz. Sázkou na jistotu je tedy nákup mražených surovin. Plody moře se obvykle zmrazují už na lodi, hned po výlovu. Takový postup sice zachová velkou část chuti, ale i přes to musíte počítat s tím, že se to na ní podepíše.

Mějte se tedy při nákupu na pozoru, když narazíte na čerstvé plody moře, určitě zbystřete svou pozornost. Čerstvé poznáte podle toho, že jsou tuhé a lesklé, chobotnice je například slizká. Pokud tedy budou krevety měkké nebo budou vypadat matně, rozhodně je nekupujte.

Domácí skladování

Ideálně čerstvé mořské plody hned po nákupu zpracujte. Jestli to nestihnete, položte je na čistý tác nebo talíř, přikryjte utěrkou, pokličkou nebo potravinářskou fólií a uložte co nejrychleji do lednice. Kalamáry a chobotnici před uložením pořádně omyjte a očistěte, humry, kraby nebo mušle přikryjte před skladováním vlhkou látkou. Myslete na to, že všechny mořské plody bez výjimky je potřeba uvařit co nejrychleji, nejpozději do druhého dne.

U těch mražených je situace trochu jiná, ty nechte rozmrznout a potom hned zpracujte. Nerozmrazujte je však v teplé vodě, naopak je dejte na talíř či do misky a nechte je postupně rozmrazit v ledničce.

Zpracování

Na plodech moře nejlepší, že jim často stačí jen minimální úprava. Maso mořských plodů je samo o sobě tak delikátní, že mu stačí jen chvilka vaření, špetka koření a troška zeleniny. Krevety, chobotnice i kalamáry jsou naprosto nepřekonatelné na grilu. Nepřehánějte to proto s kořením, opravdu si vystačíte s troškou bylinek, citronem a kapkou oleje.

Křehké maso mořských plodů také ocení rychlou tepelnou úpravu. Nenechávejte je na pánvi nebo na grilu dlouho, maso by pak bylo tvrdé a gumové.

Servírujte jako pro krále

S mořskými potvůrkami je to jako s kuřetem, jíst rukama je povoleno. Když na talíři najdete vyloupané krevety či mušle, poradíte si s nimi v pohodě s klasickým příborem. Nevyloupené krevety, humry, kraby, langusty i mušle, ale musíte jíst rukama, jinak byste se do nich zkrátka nedostali. V takovém případě nezapomeňte hostům na stůl postavit i misku s vodou a plátkem citronu na omytí rukou.

Pravdou však zůstává, že nejlépe chutná jídlo, které pro vás někdo uvaří. U mořských plodů to platí dvojnásob. Pokud se tedy chystáte na hostinu ve středomořském duchu, požádejte o pomoc cateringovou firmu se zkušenostmi a ověřenými dodavateli mořských pochoutek.